Undersøkelser gjort av Fireclick viser at det er veldig få av nettbutikkers besøkende som faktisk gjennomfører et kjøp. De fleste er såkalte vindushoppere. Høsten 2009 var konverteringsgraden i verden i snitt nede på 5,2 prosent.

Av: Silje Kyvik

 

Hvordan øke konverteringsgraden?

 

For å få flere til å foreta en handel i nettbutikken, holder det ikke med bare lave priser og et stort vareutvalg. Det viktigste for kjøperen er å føle seg trygg, og at handelen går raskt og enkelt.Det finnes noen enkle grep du kan gjøre for å få til dette:
  • Ha et profesjonelt og rent design. Hvis ikke kan du fremstå som useriøs.
  • Teksten må være tydelig, lesbar og informativ. Unngå altfor lange og vanskelige forklaringer. Bruk et enkelt språk.
  • Bildene av produktene må være store, og vise alle sider av produktet. Dersom et produkt finnes i flere størrelser eller farger, bør det også vises. Kundene liker å se nøyaktig hva det er de kjøper.
  • Vis tydelig pris og totalpris. Dersom det kommer uventede gebyrer eller tillegg på slutten av kjøpsprosessen, pleier de fleste å avbryte.
  • Kjøp-knappen må se ut som en fysisk knapp. Den bør være stor, tydelig og lett synlig. Bruk farger og design for å få den til å skille seg ordentlig ut fra resten av siden.
  • Gjør kjøpsprosessen så enkel som mulig. Desto flere ledd brukeren må innom for å gjennomføre et kjøp, desto større er sjansen for at han hopper av.
  • Ikke spør etter mer informasjon enn nødvendig. Kunden vil ikke oppgi flere detaljer om seg selv enn nødvendig.
  • Oppgi alltid garanti og angrefrist.
Selv om du bare gjennomfører noen av disse punktene, vil du kunne øke konverteringen betydelig. Et eksempel er dvd-utleierne Lovefilm. Kun ved noen enkle grep øktede de konverteringsgraden fra 2,16 prosent til 2,37 prosent. Dette tilsvarte et sjusifret beløp i pund.

Det å vise til en sertifisering kan også øke antall kjøp. Den svenske nettbutikken Roliga Prylar førte opp en sertifiseringslogo fra et svensk sertifiseringsinstitutt, tilsvarende NNO. Dette økte konverteringsgraden deres med hele19 prosent.